top of page
Yazarın fotoğrafıHale Acun Aydın

AZ GÜNEŞ ALAN EVLER İÇİN İDEAL 5 BİTKİ

Güncelleme tarihi: 15 Eki 2021

Bitki yetiştirmenin olmazsa olmazı nedir?

Su ve güneş. Hatta su bitkilerin kanıysa, güneş de canı :)



Ama bir çoğumuzun salonu hatta bazen evinin tamamı güneş almıyor. Peki bu, bitki ebeveyni olmaya engel mi? Tabii ki değil! @kozalakev hesabının kurucusu Seda Cengiz ile başlattığımız #yeşillenmehareketi nin ilk paylaşımını az güneş alan evlere ayırdık.


Her ne kadar güneş bir çok bitki için vazgeçilmez olsa da, bazı bitki türleri için (özellikle tropik türlerin hemen hepsi) sadece gün ışığı yeterli oluyor. Peki bu listedeki bitkilerin sevdiği gün ışığının şekli-miktarı-şiddeti nedir?


Bu bitkiler, parlak gün ışığı (indirekt ışık) diye tabir ettiğimiz, direkt güneş almayan fakat tüm gün aydınlık olan ortamları tercih ediyorlar. Bu ortamlar özetle; kuzey cepheye bakan bol aydınlık, pencere yakını noktalar ya da batı cepheye bakan ve sadece yumuşak akşam güneşi alan noktalar. Eviniz diğer cephelere bakıyorsa ve bu bitkilerden birini bakmak istiyorsanız bitkinizi mekanda pencereden en uzak olan noktaya ve büyük bir mobilyanın gölgesinde kalacak şekilde de yerleştirebilirsiniz.


Mesela Kozalak Ev’in sabah 11.30’dan akşam 18.30’a kadar cayır cayır güneş alan salonunda bu bitkilerden 3 tanesi kitaplığın ve kanepenin gölgesinde mutlu mesut yaşıyorlar :) Ama direkt güneş ışığı almayan bir mekanda olsalardı, mutlaka cama yakın ve bolca gün ışığı alabilecekleri bir noktada konumlandırılacaklardı.


İşte günümüzün popüler bitkileri arasından böyle mekanlarda mutlu mesut yaşayıp gidecek 5 bitki ve birkaç küçük bakım tavsiyesi;


Deve Tabanı (Monstera Deliciosa): Evinizin devi olmaya aday bu uzun ömürlü tropik bitkiyi tek yöne eğilmemesi için olduğu yerde düzenli aralıklarla çevirin ve hergün yapraklarını içme suyuyla fıs fıslayın.


Pilea (Pilea Peperomioides): En şirin bitkilerden biridir. Dibinden bolca minik bebek verir. Çok kolay çoğaltılır. Güneşin miktarı arttıkça yaşamaya devam etse de yaprakları kıvrılmaya ve sağlıksızlaşmaya başlar.


Fil Kulağı (Alocasia Polly): Çok asil görünüşlü fakat mutlu etmesi çok zor bir bitkidir. Alttan da hava almak ister. Normal delikli saksılardan da öte, altı bol bol delikli olan bir saksı tercih edilmelidir.


Kauçuk Ağacı (Ficus Elastica): İç mekandaki küçük bir süs ağacından, bahçedeki devasa bir ağaca kadar büyüyebilir. Bakımı çok kolaydır. Dış mekanda bakılıyorsa güneş almasında bir sakınca yoktur.


Maranta (Maranta Leuconeura): Dua çiçeği olarak da bilinir. Diğerlerine göre sulama sıklığı daha nadirdir. Sulamalar arası toprağın bir hafta kadar kurumasına izin verilmelidir.



Bu bitkilerle ilgili detaylı bakım önerileri ve daha fazla bitki ebeveynliği listesi için @kozalakev ve @turkisiminimalizm instagram sayfalarına da bekleriz.


Bu arada, bitki bakımı için işinize yarayabilecek ürünlere de burada n ulaşabilirsiniz.


Son Yazılar

Hepsini Gör

コメント


bottom of page