Banyonuzda Sürdürülebilirlik - En tepki çeken önerim dahil
- Hale Acun Aydın
- 31 May
- 2 dakikada okunur
Sürdürülebilir bir yaşam için attığımız adımlar genellikle mutfakta ya da alışveriş tercihleriyle sınırlı kalıyor. Oysa ki banyo, bu konuda fark yaratabileceğimiz alanlardan biri.

Bu yazıda sizinle banyoda daha sürdürülebilir olmanızı sağlayacak 7 öneri paylaşıyorum. İçlerinden biri var ki, sosyal medyada en çok tepki alanı oldu. Bakalım siz ne düşüneceksiniz?

1. Diş Bakımında Plastik Yerine Alternatifler
Sabah rutininizin ilk adımında bambu diş fırçalarını ve %100 metal tüpte ya da cam kavanozda sunulan diş macunlarını tercih edebilirsiniz. Bambu diş fırçaları biraz daha pahalı olabilir, bu durumda daha az plastik içeren fırçalara yönelebilirsiniz.
2. Kabak Lifi ile Tanışın
Plastik lifler yerine kabak lifi kullanmak hem banyoda hem de mutfakta daha sürdürülebilir bir tercih olabilir. Sert gibi görünse de kullanımla birlikte yumuşar ve cildinizi ya da bulaşıklarınızı çizmez.
3. Plastiksiz Deodorantlara Geçiş
Karton ambalajlı stick formda ya da cam kavanozda sunulan krem formdaki deodorantları tercih edebilirsiniz. Unutmayın, bu ürünler terlemeyi engellemez, kokuyu azaltmaya yardımcı olur.

4. Tekrar Kullanılabilir Makyaj Pedleri
Tek kullanımlık pamuklar yerine, penye ya da havlu kumaştan yapılmış tekrar kullanılabilir makyaj pedlerini kullanabilirsiniz. Evet, bunları yıkarken su harcanıyor; ancak tek kullanımlık ürünlerin üretim, ambalajlama ve atık süreci düşünüldüğünde bu su kullanımı daha anlamlı hale geliyor.
5. Kirli mi, Değerlendir mi?
Ve işte en çok tartışılan öneri: Kısa süre giydiğiniz bir kıyafeti hemen kirliye atmayın. Temiz bir bedende, 1-2 saat kullanılmış bir kıyafet genellikle havalandırılarak tekrar giyilebilir. Otomatik olarak kirliye atma alışkanlığımızı sorgulamakta fayda var.

6. Kalıp Sabun ve Katı Şampuan Kullanın
Sıvı sabun ve duş jelleri yerine kalıp sabun, şampuan yerine ise katı şampuan kullanarak plastik ambalajlardan uzak durabilirsiniz.
7. Boşa Akan Suyu Değerlendirin
Duş sırasında su istenilen sıcaklığa gelene kadar akan suyu bir kovada biriktirerek bitki sulamada, yer silmede ya da klozet temizliğinde kullanabilirsiniz. Bu suyun boşa gitmesine gerek yok.
Siz ne düşünüyorsunuz?
Bu önerilerden uyguladıklarınız ya da ön yargıyla yaklaştıklarınız var mı? Deneyimlerinizi benimle paylaşırsanız çok sevinirim.
Kommentit