top of page
  • Yazarın fotoğrafıHale Acun Aydın

Haftalık alışverişinizi doğru planlayarak gıda israfınızı azaltın..

Güncelleme tarihi: 16 Eki 2021

Gıda israfı gerçekten çok önemli bir sorun. İsrafın yaklaşık %50’si nakliye, depolama kısmında olurken diğer %50’si ise mutfaklarımızdaki yanlış planlamadan oluyor.

Gıdaları saklama kısmı tabii ki israfı önlemede çok önemli ancak alışverişi planlama da en az bunun kadar önemli.


O zaman hadi gelin alışverişi nasıl planlamalı görelim. .



Hafta illa Pazartesi başlamak zorunda değil;başlangıç gününü seçin ve sonrasındaki 7 gün nerelerde olacaksınız kontrol edin.

Sıra elimizdekilere bakmakta, buzdolabında, buzlukta ve kuru gıda olrak neler var ?

Özellikle de alınıp zamanı geçmeye yakın ürün var mı bunları not edin, önce alınan tüketilir mantığıyla buzluktakileri ve diğer ürünleri ele alın.

Eldeki ürünlere ek olara, hangi günler evde yiyeceksiniz, dışarı yemek götürmen lazım mı düşünerek haftalık menünüzü hazırlayın.

Yemek menüsünü yaparken bazı malzemeleri haftanın farklı günlerinde kullanarak zamandan kazanın. Bir gün nohut yemeği için hazırlanan nohutu başka bir gün humus yapmak, aldığın bezelyeden hem yemek yapmak hem enginara iç yapmak gibi.

Yine planlama yaparken beslenmede gökkuşağı renklerini, protein, sebze, karbonhidrat dengesini unutmayın. Okula; işe vs atıştırmalık hazırlanacaksa bunları da listeye ekleyin.

Şimdi mini matematik, ne yapacağız, ne malzeme lazım; elde ne var onu da biliyoruz. Buna göre alışveriş listenizi hazırlayın.


Mutfakta işinizi kolaylaştıracak ve atığınızı azaltacak ürün önerilerine buradan ulaşabilirsiniz.

690 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page