Neye ne kadar ihtiyacımız var? İşte bu soru minimalizmin kalbini oluşturuyor demek çok da yanlış olmaz. Tabii minimalizmi sadece fazla kıyafetler, dolapta biriken gereksiz tabak çanaktan bir adım öteye götürmek gerekiyor: Alışkanlıklar ve ilişkiler gibi.
Daha önce de hayranlıkla bahsettiğim Zen Habits'in yazarı Leo Babauta geçmiş yıllarda kendine her ay bir meydan okuma seçerek konfor alanı dediğimiz kendinizi alıştığınız düzenden dışarı çıkmaya davet etmişti. Çünkü konfor alanında sadece bildiğimiz hayat vardır, başka türlüsü de mümkün diyebilmek için konfor alanımızın dışına çıkarak biraz rahatsız hissetmek gerekiyor.
Babauta'nın listesinde kahveyi azaltmak, sabahları birkaç sayfa yazı yazmak, cep telefonuyla oyalanmamak gibi maddeler vardı. Ben de size bana da iyi geleceğini düşündüğüm önerilerde bulunacağım. Siz de bunları ya da size uygun başka önerilerinizi kendiniz için çıkarın. Hatta gözümün önünde dursun derseniz aşağıdaki PDF'i de indirip üzerine kendiniz yazabilir ve buzdolabınızın üzeri gibi bir yere asabilirsiniz.
Bunlar aylık meydan okumalar, bir ay deneyip size iyi geldiğini düşünürseniz sonrasında devam edebilirsiniz. Ocak: İşlenmiş şeker kullanmamak (hazır detoks da yapmışken Ocak ayında şeker almadan devam etmek istiyorum)
Şubat: Birini beklerken, sıra beklerken vs boş anlarda telefonla uğraşmak yerine kitap okumak (telefonumdaki kitap okuma uygulamaları serbest)
Mart: Her gün 10.000 adım atmak (Havalar ısınırken hareketi arttırmak daha kolay olacak diye umuyorum)
Nisan: Alışveriş yapmamak . Aslında bu genel olarak yıla yaymayı hedeflediğim bir şey. Bir şey almam gerektiğinde (gıda ya da temel ihtiyaç harici) bunu ödünç alarak, sıfırdan yaparak, 2. el olarak temin ederek vs sağlayabilir miyim deneyeceğim.
Mayıs: Hiç pet şişe kullanmamak (Evet sıfır atık konusunu desteklemek zaten bunu gerektiriyor ama asla pet şişe kullanmıyorum demek yalan olacak, mayıs ayında dikkatimi tamamen buna vermek istiyorum)
Haziran: Paketli hazır gıda almamak (peynir vs değil de işlenmiş ürün anlamında. Yine bu tüketimimi kendimce oldukça azaltsam da aldığım şeyler oluyor. Haziran ayında da niyetim bu yönde olacak)
Temmuz: Maillerime günde 3 kez bakmak (aslında hedefim 1 kezdi ama cevap bekleyen yazışmalarım olabiliyor, o yüzden sabah öğlen ve akşam olarak bir kez bakıp gerekli cevapları verip gün içinde tekrar tekrar kontrol etmemeye niyet edeceğim) Ağustos: Internetten ya da televizyondan dizi ve film izlemek yerine kitap okumak (buna YouTube videolarını dahil etmek istiyorum ama bilemiyorum. en azından her gün mutlaka kitap okumak da diyebilirim) Eylül: Her gün bir fikir yazmak (Belki bir yazı fikri, belki video, belki post belki yeni bir iş fikri. amaç her gün zaman ayırıp odaklanarak düşünmek ve bir sonuç elde etmek) Ekim: Her gün meditasyon yapmak (Meditasyon yapmaya başlamak için senenin sonunu mu bekleyeceğim diye düşündüm ama sene boyunca zaten daha sık yapmaya çalışacağım, Ekim ayının özelliği bunu her gün yapmaya çalışmak olacak) Kasım: Her gün çizim yapmak (çizim yapmak benim güçlü yanım değil hatta kötü sayılırım ama küçük şeyler çizmeyi çok seviyorum belki bir ay boyunca her gün pratik yapmak biraz yeteceğimi de geliştirir, seversem sonra da devam ederim) Aralık: Yılı temiz kapamak (her gün bu yolda bir adım atmak, üşendiğim ertelediğim görüşmeleri yapmak, yapılacakları tamamlamak, küçülenleri ayıklamak, kendime bir #turkisiminsgamearalik uygulamak, fotoğrafları elemek, dijital temizlik yapmak) Bu ay ay hedeflerin amacı her ayın sonunda bu meydan okumanın yarattığı değişimin bana (bize) etkilerini gözlemlemek. Hangi değişikliklerden mutlu olduk, nelersiz yaşamayacağını düşünürken aslında çok da ihtiyacımız olmadığını gördük, neleri devam ettireceğiz gibi. Siz de kendi listenizi yapmak isterseniz buyrun burdan indirin.
コメント