Nasıl ki eviniz bir günde eşya ile dolmadı bir günde de tamamen sadeleşeceğini düşünmeyin. İşe küçük adımlarla başlayın , bu adımların üstesinden başarıyla geldikçe minimalizmi hayatınıza yaymak için hazır olacaksınız.
1. Her gün 15 dakika gibi belli bir süre ayırın.
Birdenbire her şeyi tamamlamaya çalışırsanız görevin büyüklüğü altında tabir-i caizse ezilirsiniz. Günlere bölerek hem gerçekçi kararlarınızı arttırır (yani bitsin diye öylesine karar vermez) hem de elenecek şeyleri doğru yerlere yönlendirebilirsiniz (verilecek, satılacak, ileri dönüşüm / upcycle ya da geri dönüşüm yapılacak gibi).
2. Çantanızı boşaltın ve içindeki çöpleri temizleyin.
Sadeleşme kararını alınca işe çantanızla başlayın. Özellikle de sık sık çanta değiştiren biri değilseniz çantanızda gereksiz eşyalar kadar fatura fiş, ambalaj kağıdı gibi çöplerin birikmesi çok olası. Haftasonundan sonra işe gittiğimde çantamdan oyuncak hatta çorap (çocuğun yedeği) çıktığını çok hatırlarım: )
3. Kıyafetlerde son 1 yıldır giymediklerinizi eleyin.
Çantayı temizleyip küçük bir başarı elde ettikten sonra sıra başka kolay bir kategoride: kıyafetler. bol bol aldığımız ve yine de yokluğundan yakındığımız kıyafetler. Kural çok kolay ben 1 dedim, siz 6 ay ya da 2 yıl diyin. Ama bir kural belirleyip ona sadık kalın. Sezonsal ürünler (mayo ya da kayak takımı gibi) ya da abiye kıyafetler istisna olabilir tabii. Abiye kıyafetlerde kısa bir not: her bir etkinlik için ayrı bir kıyafet giyme zorunda hissetmeyin kendinizi. Zayıflayınca giyerim kıyafetlerini ise bir kutuya koyun ve kendinize bir zaman verin. Mesela 3 ay. Sonra kutuya bakın, gerçekten gelişme var mı.
4. Kozmetik ürünleri son kullanma tarihine ve kullanma sıklığınıza göre eleyin.
Kozmetik ürünleri alması çok çekici olabiliyor. Alırken çok şey vaat etseler de kaçı bunu yerine getiriyor ya da kaçına ihtiyacımız oluyor orası tartışmalı. Bu yüzden kıyafetlerden sonra sıra onlarda. Benim en çok aldığım ürün ne biliyor musunuz saç şekillendiriciler. Doğru ürüne ulaşamadıkça yenisini aldım. Eskilerine kıyamadım... Biriktikçe biriktiler. En sonunda çareyi ürünleri işteki arkadaşlarıma vermekte buldum.
5. Tarihi geçmiş ilaçlarınızı uygun şekilde edin.
Ya lazım olursa diye tuttuğunuz hangi ilaçlar var? Belki bazısı gerçekten de acil durumda lazım olabiliyor. Mesela bizim büyük oğlanın alerjisinden dolayı elimizin altında hep doktorunun önerdiği bir alerji şurubu var. Sizin de böyle tuttuğunuz ilaçlar olabilir. Ama belli aralıklarla son kullanma tarihlerini kontrol etmeyi unutmayın. Antibiyotik gibi reçeteli ilaçları ise lütfen size yazıldığı zaman haricinde kullanmayın ve kimseye önermeyin. İlaçları nereye vermeli derseniz. Çekoop'un (Çevreci Eczacılar Kooperatifi) bu listesi size doğru bir şekilde imha için yardımcı olacaktır.
6. Buzdolabınızı baştan sona temizleyip kullanım süresi geçmiş ürünleri ayırın.
Belki sık sık temizlik amacıyla buzdolabınızı indirip yerleştirirken bakıyorsunuzdur ama benim gibi bu işi kısa aralıklarla yapmayan biriyseniz hem raflarda hem de buzlukta zamanı geçmiş birçok ürün bulabilirsiniz. Özellikle buzluğa koyduğunuz ürünlere zaman yazmayı unutmayın. Sonradan baktığınızda ne zaman koymuştum diye düşünmek yerine işinizi kolaylaştıracaktır.
7. Sizi sürekli bir şey almaya motive eden e-posta bültenlerinden çıkın.
E-Ticaret sitelerinin e-posta listelerine dahilseniz sıklıkla, hatta hafta birkaç kez onlardan haber almanız mümkün. Bunlara şöyle bir bakıp kapatabiliyorsanız ya da hiç bakmıyorsanız ne ala. Ama her seferinde aklınızı çelen şeyler çıkıyorsa üyelikten ayrılın gitsin. Ben geçtiğimiz yaz birçoğundan ayrıldım hatta aralarında bazı haber, eğlence vs siteleri de vardı. Gelen kutusu rahatladı.
8.Evde promosyon ürünleri varsa hepsini bir araya getirin ve eleyin.
Bazen bir konserde verilen bir şapka, gözlük; bazen bir otelden eve gelen şampuanla krem ya da nerden geldiğini bile unuttuğunuz kalemler, anahtarlıklar, defterler... Bir günü evde bunların avına çıkmaya ayırın. Hepsini bir araya getirdiğinizden emin olduğunuzda ise eleyin, eleyin, eleyin. Ben açıkçası krem vs ürünleri hemen kullanma yoluna gitmiştim. Defterler, kalemler okullara gitti.
9. Arabanız varsa bir günü arabanıza ayırın.
Torpido gözü, ön koltukların arka cepleri, bagaj ve kapılar içindeki gözler... Bazı arabalarda daha bile çok alan var. Buralarda biriken çeşit çeşit şey olabiliyor. Arabanız da sadeleşmeyi hak ediyor yani.
10. Emin olamadığınız şeyler için bir kutu yapıp burda 3 ay bekletin.
Tüm bu saydıklarımın ardından kitaplar, biblolar, mutfak eşyaları hatta mobilyalara geçebilirsiniz. Yukarda saydıklarım ilk adımlardı. Bunları elden geçirmek ve bitince size vereceği mutluluk hatta başarı hissi size evin ve hayatınızın geri kalan alanlarında harekete geçmek için motivasyon olacak. Bu süreçte ise elinizin bir türlü gitmediği, emin olamadığınız eşyalar olacak. Bunlar için bir kutu belirleyin ve onları bu kutuda biriktirin. Sonrasında kendinize bir hatırlatma koyarak bu kutuyu 3 aylığına bir yere kaldırın. 3 ay boyunca eksikliğini hissetmediğiniz şeylerle içiniz rahat şekilde vedalaşabilirsiniz. Tabii bu sırada gerçekten ihtiyaç duyduklarınızı da kutudan çıkarıp kullanabilirsiniz: )
Commentaires