Minimalizme dair okuduğum ilk kitaplardan biri de Miss Minimalist yani Francine Jay'in #azlamutluolmak isimli kitabıydı. Hesabımı keşfeden yöneticim bir gün bir sürpriz yaparak "Sen bu konuları seviyorsun sanırım kitabı görünce aklıma geldin" diyerek hediye etmişti. Yazarın kim olduğunu anlamam çok sonraki zamanlarda olmuştu :)
Açıkçası okuduğumda sitesindeki yazılardan aldığım tadı alamamıştım (Youtube’daki 10 Minimalist kitap videosunda da bahsettim bundan) ama kitap, çıktığı 2010 yılında Amazon’da kendi kategorisinde en iyi 10 kitap arasına girmiş
@kalabalikevim in güzel fotoğrafı
Kitabı okuduktan sonra bir arkadaşıma , "sen de okuyunca başkasına verirsin" diyerek verdiğimde siteye bu kitapla ilgili bir yazı yazmak sanırım aklımda pek yoktu. İşte bu yüzden bu kitap yazısında siz değerli okurlarımdan yardım aldım. Aşağıdaki yazı Sevgili Özlem Özkan Sükan (@less_is_simpleness) ve Nesibe Yalçındağ Çekiç (@nesibeycekic) katkılarıyla hazırlandı.
O zaman gelsin kitap yorumu ve kitaptan bazı öneriler :
Eşyalarımızı nasıl azaltacağımız konusunda oldukça fazla yöntem ve listeler var. Elbet birisi bizi harekete geçiriyor. Fakat amaç sadece eşya azaltmak değil de minimalizmi bir yaşam tarzı getirmek ise o“Azla mutlu olmak” kitabını da okunacaklar listenize ekleyin.
“Önce bu “Minimalist” terimini ayakları üstüne dikelim.” diyor Francine Jay kitabın girişinde ve devam eden bölümlerde sadeleşmek ve minimalist düşünebilmek için iyi bir motivasyon sağlıyor. Eşyalarımız ile nasıl bir bağımız olmalı, kontrolü nasıl ele alacağız, sade yaşamın hazzı neler olabilir? Bu soruların cevaplarını bulmanıza ufak bir yardımı olabilir. Eşyaları düzene soktuktan sonra da ailemize çevremize nasıl bir etkimiz olabileceği konusunda da güzel tavsiyeler var. Az tüketmenin ve sadeleşmenin küresel etkilerine de yer verilmesi bilinçlenme açısından kitap size daha geniş bir bakış açısı kazandırabilir.
Öncelikle Jay, eşyaları 3 temel kategoriye ayırıyor. (Marie Kondo 5'e ayırıyordu hatırlarsanız). Yararlı eşyalar, Güzel eşyalar ve Duygusal Eşyalar. Sadeleşme süresince ise eşyalarımızı; "Sen nesin, ne yaparsın? Nasıl oldu da hayatıma girdin? Seni satın mı aldım yoksa hediye mi geldin? Seni ne kadar sık kullanıyorum? Kaybolsan ya da kırılsan seni yeniden alır mıyım, yoksa senden kurtulduğum için rahatlar mıyım? Seni istiyor muyum acaba?" soruları ile sorgulamamızı tavsiye ediyor. Ve sonrasında yine dürüst cevaplarımıza göre hareket etmemizi tavsiye ediyor.
Eşyalar ile aramızdaki bağları sorgularken hayatın büyük resmine baktığımızda eşyaların çok da öneminin olmadığının altını çiziyor.
Elbette bu işin felsefesinden sonra hazırsak Francine Jay’ın kendi yöntemi olan Streamline ile tanışıyoruz. Streamline 10 alt başlığın baş harflerinin bir araya gelmesinden oluşuyor. 10 aşamalı bu sistemin özü temizle, hakim ol ve düzeni koru. Kitapta bu yöntem oda oda uygulanmış. Hangi odadan başlamak ve nasıl bir minimalist oda hayal ettiğiniz tamamen size kalmış. Peki nedir bu streamline derseniz işte şu maddelerden oluşuyor:
S : Start Over : En zor kısım nereden başlayacağımız. Nereden başlayacağınızı belirleyin
T:Trash, Treasury, Transfer: Çöp mü? Sonra mı karar vereceksin? Yoksa Transfer mi?
R:Reason for each item: Her eşyanın bir nedeni olmalı. 80/20 kuralını unutmayın
E:Every Thing in its Place: Her eşyanın bir yeri olmalı
A:All Surfaces Clear: Tüm Yüzeyler Boş ( Masa üstleri, dolap üstleri … )
M:Modules : Benzer eşyalar yan yana olmalı.
L:Limits : Bazı eşyalarınıza sınırlar belirleyin. Örneğin; Kitaplar, Hobi malzemeleri … gibi
I:If one comes in, one goes out: Biri Gelirse Biri Gider
N:Narrow down: Zorunlu eşyalar listenizi yapın ve ona göre hareket edin
E:Everyday maintenance: Sürdürülebilir hale getirmek.
Ve ilham almamız için birkaç hatırlatma;
· Alış veriş yaparken nesnelerin ömürlerini hesaba katarak hareket edin
· Azaltın, Tekrar kullanın, Geri Dönüştürün
· Şeyler geçicidir – kırılabilir, bozulabilir ya da çalınabilirler – ama hatıralar sonsuza dek yaşar.
· Kalabalıktan kurtulmuş depolama alanlarını koruyabilmek için iyi bir bekçi olmak zorundasınız.
· Nesneler üzerinizde yük olmaktan çıkınca, yeni tutkuların peşine düşecek enerji ve coşkuyu kazanacaksınız.
Yazıya katkısı olanlardan Nesibe Hanım'ın en beğendiği öneri “All Surfaces Clear” yani “Tüm Yüzeyler Boş”. olmuş. Çünkü tüm yüzeyleri boş bırakmak için çabaladığımızda; üzerindeki eşyalara bir yer ararız, yer ararken diğer gereksiz eşyalar ortaya çıkar ve onları ayıklarız, yüzeyler boşaldığında daha temiz daha düzenli bir görünüm oluşur ve bunu korumak özen göstermek oldukça kolay olur…
Benim de benzer olarak her eşyanın bir yeri olmalı prensibi en aklıma yatan ve bence bu minimalizm ve ev derleme toplama alanında en etkili bulduğum öneri olmuştu.
Özlem Hanım ise kitapta özellikle şu noktaya dikkat çekmiş ki ben de çok katılıyorum: Sahip olma durumunu incelerken bazı şeylere sahip olmadan da tadını çıkarabileceğimizi hatırlatıyor. Sanatla ilgileniyorsunuz diye ille de evinizde onlarca resmin kopyasının olması gerekmez. Sanat müzelerini gezerek sanat sevgimize katkı sağlamış oluruz...
Umarım ben dahil 3 yazarın ortaklaşa hazırladığı bu kitap inceleme hoşunuza gitmiştir. Minimalizm hakkında başka neler okusak diyorsanız Minimalist Kitap Önerileri'ne bakmayı ve aşağıdaki videoyu izlemeyi unutmayın.
Ayrıca Azla Mutlu Olmak kitabının da içinde olduğu kitap listesi için: buraya tıkla
Comments