top of page
Yazarın fotoğrafıHale Acun Aydın

21 Adımda Yaşamı Fark Etme Rehberi yazarı Nermin Ferhan Karamuti ile sohbet

Bu yıl büyük oğlum Kaan'la birlikte okuduğumuz en güzel kitaplardan bir tanesi de Nermin Ferhan Karamuti'nin 21 Adımda Yaşamı Fark Etme Rehberi oldu.


Nermin Hanım Nermin bir çocuk kitapları yazarı olmasının yanı sıra bir öğrenci koçu, çocuk gelişimcisi ve eğitmen.

Kitapta yer alan 21 öneriden özellikle 3 tanesini sizinle paylaşmak istiyorum öncelikle:


Önerilerden bir tanesi anne babanızın döneminin müzisyenlerini keşfetmek.


Bir diğeri şehrindeki sahafları keşfe çıkmak, yeni basılan kitabın kendine has kokusu çok güzel ama okunmuş kitapların da taşıdığı hatıralar eski basımların havası da çok farklı. Bunu da keşfe çıkmak çok keyifli.


21 Öneriden kendi adıma ilk 3'e koyduğum son öneri de beraberce "Biyomimikri" konusunu araştırmak. Biyo (yaşam) ve mimikri (benzetim) kelimelerinin birleşmesinden oluşan bu kelime doğadan ilham alan bilimi araştırıyor.


Kitabı okumamızın ardından geçtiğimiz günlerde Nermin Hanım'la tanışma şansımız da olunca onunla kısa bir sohbet etme şansım oldu, bunu da sizle mutlulukla paylaşıyorum.

Hale : Nermin Hanım selamlar, kitaptan bahsederken sizin de birinci ağızdan cümlelerinizi almak çok kıymetli oldu

Nermin: Merhaba, öncelikle kitabımıza göstermiş olduğunuz ilgiye teşekkür ederim. Sevinerek, cevaplıyorum.


Hale: Öncelikle yaşamı fark etme üzerine bir kitap yazma isteğiniz nasıl oluştu?

Nermin: Son yılların fazlaca kullanılan kelimelerinden "farkılık-farkındalık" benim hayatıma uzun yıllar önce girdi. Hayatın yoluma çıkardığı bazı sürprizleri, değişim ve gelişimleri, zamanla benim farkındalıklarım olarak heybeme girmeye başladı. Bakmak ve görmenin ötesinde hayatın karmaşası içinde basit, ulaşılabilir, çözümleri uzakta değil daha yakında aramayı öğrendiğimde bunu sevgili çocuklar ve ebeveynlerle de paylaşmak istedim. Teknoloji çağında bile olsak, doğadan kopuk bir yaşam kimseyi mutlu etmez, etmiyor da. Betonların içinde büyüyen, standart sunulanın dışında daha kolay yapılabilecekleri düşünüp, kısa bir yaşamı fark etme rehberi hazırlamak çok keyif verdi bana da. Hale: 21 adımın nedenini kitabın girişinde anlatıyorsunuz ama burada da sormak isterim, bu ismi ve içeriği nasıl oluşturdunuz?


Nermin: Evet, girişinde de yazdığım gibi; beynimizdeki alışkanlıkların değişmesi ve yeni bir alışkanlığı kazanması ortalama 21 gün sürüyor. Kısa gibi ama kemikleşen davranışların değişimi biraz da sancılı bir süreç aslında. Tam da bu dönemlerde glutensiz ve şekersiz bir program uygulayarak 21 günde beslenme değişikliğinin kendimde yarattığı sonuçları görünce bunu yaşamımıza birer dokunuş olarak da yazmak istedim.


Hale: Ben kendi adıma sıkıştığım noktalarda oğullarımla yapabileceğimiz yeni fikirler bulma adına çok sevdim bana yaşsız bir kitap gibi hissettirdi bu anlamda ama sizden de duymak istedim : Kitabın tam olarak hedef kitlesi kimler ?

Nermin: Amacım; öncelikle çocuklara hayatın pek çok alanından (sanat, bilim, eğlence, görsel, yaşamsal vb) örnekler vererek farkındalıklarını artırmak, merak duygularını harakete geçirmek, 'ben bunları yapabilirim' özgüvenini aşılamaktı. Tabii aslında her çocuk kitabı gibi 21 Adımda Yaşamı Fark Etme Rehberi de yetiştikler ve özellikle ebeveynleri düşünerek hazırladım. Hafta sonları, tatillerde ve mevsimlere göre ebeveynleri ile birlikte yapabilecekleri, kolay, coğrafyalarına uygun, bilgilendirici, keşfetmesine olanak sağlayan 21 öneriyi etkinliklerle birlikte beğenilerine sundum. Ve buna da kitap değil rehber, dedim ki çocukta devamlılığı olsun. Okunup bir kenara değil, okuru ile yaşayan, ona kendini iyi hissettirecek, yazmalı, çizmeli ve belki de eğlenceli bir eser bıraktım. Umuyorum aileleri ile birlikte gerek rehberdeki, gerekse kendilerinin önerileri ile büyüyecek bir farkındalığı, yaşanabilir hale getirmişimdir. Nihayetinde, eser yazarından bağımsızdır. Kimin avuçlarında, kimin gözleri dokunuyor ise artık onun ruhunu taşır... İlginize ve sorularınıza çok teşekkür ederim, umuyorum cevaplar sizin kulağnıza da iyi gelmiştir.

498 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comentarios


bottom of page