top of page
  • Yazarın fotoğrafıHale Acun Aydın

Bebekle ve Çocukla Tatil Bavulu Nasıl Olmalı? | #MinimalistSeyahat

Geçen yıl ilk kez 2 çocukla 5 günlük kısa bir tatil yaptık. Bu yazıda sizlerle yanımızda ne vardı, ne az geldi (hiçbir şey!) neyi fazla almışız onları anlatmak istiyorum. 



Arabayla gittiğimiz ve puset nerdeyse tüm bagajı kapladığı için aralıklara eşya sığdırmak için minik minik çantalar yaptık.


Eşime: 1 kabin boy bavul (bilgisayarı vs de içindeydi, çünkü uzaktan çalışması gerekiyordu). O zaten şort&tshirt kombini sever, daha önceleri iş için çok da seyahat ettiği için iyi bavulcudur. o her şeyini tam kullandı diyebilirim. Bir de kitap almıştı yanına tüm iyimserliğiyle.

Hakan'ın öğrendiği: Çocuklu hem de biri bebek 2 çocuklu kısa tatilde kitap okumaya vakit olmuyor.


Kaan'a (4 yaş) : bir spor çantaya 10 T-shirt (5 gündüz 5 akşam) 5 şort, hava belli olmaz diye 1 eşofman, 2 sweatshirt (bunlar hiç kullanılmadı) booool iç çamaşırı, 2 mayo&kolluk&şapka, 2 sandalet (biri deniz için) 1 canvas ayakkabı (hiç giymedi) 5 kitap, 1 oyun hamuru, 1 set boya kalemi ve 1 küçük çanta oyuncak araba (oyuncakları ona seçtirdim yer var diye kısıtlamadım ama oraya gidince istemedi). Güneş kremi (ki bu konu artık aklımı çok karıştırıyor; eskiden çok konuşulmazdı şimdi kullanmama üzerine de çok konuşuluyor. Eskiden Decatlon'dan UV ışınlarına karşı koruyucu Tshirt alıyordum son 2 senedir pas geçiyoruz ama en mantıklı yol, o galiba). Bir de tabii kullandığı alerji şurubu ve burun spreyini de aldık. 

Kaan'dan öğrendiğim: Kıyafetleri tam geldi, hepsi bire bir kirlenmese de terlediği için, üzerine su döktüğü için vs değiştirmemiz gerekenler oldu bir kalınları giymedi. Ama oyalamak için; açıkhava, deniz, dolaşma vs olacaksa oyuncak konusunda abartmaya gerek yokmuş bu yaşta. Hava çok sıcak olduğu için 12-4 arası güneşten kaçtık, ya odada ya şehir içinde ya da lobide vs vakit geçirdik. bu aralarda da arabası, kitapları ve kalemleri yetti. oyun hamuru (zaten 1 kutuydu) gereksiz oldu. O araba dolu çantası da hiç açılmadı.Uçakla filan bir tatil olsa o çantayı almazdım.  Kaan'ın bir de kendi minik sırt çantası vardı. Ona kendi eşyalarını taşıma bilinci aşılamaya çalışıyorum mümkün olduğunca. Dışarı çıktığımızda %90 kendi çantası yanımızda oluyor (ağırsa ben taşıyorum, kışın yedeklerle ağırlaşıyordu); burda yedekleri, yolda lazım diye suluğu ve Papiş'i (köpek suratlı bir saklama kabı- içinde kuruyemiş vardı) ve 2 oyuncak arabası vardı. Gittiğimiz yerde Migros'tan bir kova seti aldık zaten onunla bayağı oyalandı. kitaplarına baktı ama kendi çantasında olan 2 araba dışında başka araba istemedi. 


Ozan (3,5 ay): Ozan'a kıyafet olarak tüm kolsuz body'lerini ve akşamları serin olursa diye uzun kollu tulumlarını, Birkaç set de kollu body&alt takım aldım. 4-5 çift çorap ve tatilde kullanacağı kadar bezi (daha yıkanabilir beze geçmemiştik- ve pişik kremi) aldım. (Ozan tam bezde numara değiştirme döneminde. O yüzden tatilde bir üst boy için bir paket almaktansa evdeki küçük numaraların hepsini taşıdım, bayağı yer kaplasa da dönerken bezler bitti. Boşa gitmemiş oldu). Yıkanabilir bezler ve tuvalet iletişimi de gündemimde. Tecrübesi olanlardan yorumlara açığım. 4 müslin bez aldım (pusetinin üzerini örtmek, serin olduğunda sermek, bir yerde alt vs değiştireceksem altına sermek için) hepsini kullandık. Ozan'ı reflü yastığında yatırıyorum. O yastığı da yanımızda taşıdık; hem yerini yadırgamasın hem de o yastıkta midesi daha rahat ediyor diye (Kaan'dan hatırladığım; zaten 4. aydan sonra o yastığa sığamayacak yani tatil Temmuz'da olsa yanımıza almazdık). Telsizini de götürdük ama o gerçekten "ya lazım olursa" eşyasıydı ve gerekmedi. D vitamini aldığı için onu, tırnak makasını bir de gece ateşi filan çıkarsa yazlık yerde nöbetçi eczane stresi yaşamadan önce rahat olmak için ateş düşürücü şurup aldım. 


Bir de bir iki çıngırak, pusete takılan oyuncak. Bir deee Ozan'ın ergonomik kangurusu Boba.

Ozan'dan öğrendiğim: Pek bir şey olmadı açıkcası :) Ozan'ın kıyafetleri benim normalde işe filan da kullandığım (laptop ve dünyayı yanımda taşıdığım günlerde) bir çantaya sığdı. onda da soğuk olursa diye aldığım hiçbir şeyi kullanmadım. tek body ya da kısa kollu&paçalı tulumlarla takıldı ferah ferah. Yukarda da dediğim gibi yastık ve bez fazla gelebilir ama onlar da yerini buldu. (Ozan için biberon,ek mama, suluk, kaşık vs taşımadığım için şanslıydım tabii; 6 aydan sonra hayatımızda farklı dinamikler olacağı kesin)


Ben: 2 şort, 5 t-shirt, akşamları giymek için 3 elbise. Bir hırka (tabii ki giyilmedi:) ), biri deniz için 2 sandalet. Mayo, güneş kremi, nemlendirici krem, deodorant (emzirdiğim için pek parfüm kullanmıyorum bebek rahatsız olmasın diye), 2-3 farklı küpe, saç fırçası, göz kalemi. Benim eşyalarım da küçük bir çantaya sığdı. Yanımıza ek olarak (otelde 3 tane havlu verecekler eserse çocuğu denizden çıkınca ayrı duştan sonra ayrı sarmak gerekir diye- çünkü pimpiriklilik) 2 tane de peştemal aldım, hem kolay kuruyor hem az yer kaplıyor. bir de hepimiz için diş fırçası&macunu işi de bendeydi: )  Şampuan ve sabunu otelde verilenlerden kullandık. Ben kitap yerine iPad'imi aldım, hem çocuklar uyuduktan sonra biraz maillere baktım, arada biraz içinde yüklü Kindle app'ten kitap okudum, çocuklar odada uyurken balkonda hafif hafif müzik çaldık. 


Plajla ilgili her şeyi plaj çantasına koyduk o da eşyaların dağılımı olarak pratik oldu.

Benim öğrendiğim: Kaan'la daha önce bir çadır tatili yapmıştık 2 yıl önce. Ben o tatilden iyi ders çıkarmışım kendime: ) Orda da kıyafetten pek gol yememiştik ama çadır içine kurmak için (büyük tip çadırdı) park yatak götürmüştüm. bir de kendime 5 gün için 5 kitap. Çocuksuz bir tatil olmasa gerçekçi bir hedef benim için ama çocukla neyime götürdüysem artık :) Sonra tıpış tıpış geri taşımıştım tabii. 


Tatilde: Kaan'ın gelirken eşyalarını taşıdığım çantasını kirli çantası yaptım. Kıyafetler kirlendikçe o çantaya attık. Dönerken Kaan'ın temizleri ile Ozan'ınkiler birleşti OzaN'ın çantada. Benim ve Hakan'ın çantada açılan yerlere minik çantalardan kitap vs'yi koyup birleştirdik. 


Kanguru özellikle sabah kahvaltıları ve akşam yemeğinde kurtarıcı oldu. Ozan henüz çok küçük olduğu için kendi başına pusette çok kalmayı sevmiyor. Kanguru bazen sadece kucakta taşırken ellerimi boşa çıkarmak için kimi zaman da uyutmak için çok işime yaradı. 


Tatil dönüşlerinde en sevmediğim şey bavul açmaktır ama bu sefer elimde zaten kirli dolu bir çanta olunca eve gelip nefeslendikten sonra hemen onları makineye attım. Kalan temizleri dolaplara yerleştirdim. Plaj eşyası, krem, tuvalet malzemeleri vs'yi de yerleştirince hepsinin işi bitmiş oldu. 


Tatile uçak yerine araba kullanarak gitmemiz planlama yaparken elimizi daha rahat tutmamıza yaradı tabii. Uçakla seyahatte kesinlikle daha azaltırdım hepsini: )


Bayrama geç kalmadı isem ve çocuklu iseniz bu yazıdan ilham alırsınız umarım. 


Şu sözü de unutmayın: Tatile çıkarken planladığınız eşyaların yarısını paranın ise iki katını yanınıza alın. Paranın 2 katını almaya gerek yok belki ama normalde planladığınız eşyaları yarıya indirmek kesinlikle faydalı. The Minimalist'teki kuralı da unutmayalım: 20-20 yani tatilde acil ihtiyacınız olacak bir şeyi en fazla 20 dk uzaklığa giderek ve 20$’ı geçmeden(bizim durumumuzda 20TL diyebiliriz sanırım) alabilirsiniz. Bir ilaç, deniz gözlüğü, terlik, bere, eldiven bir çok şey için geçerli bir kural.


Herkese iyi tatiller. 

558 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page