top of page
  • Yazarın fotoğrafıHale Acun Aydın

Bohçalama ya da Furoshiki

Furoshiki ya da bohçalama (hatta çıkılama). Hatta değiştiriyorum; bizim kültürümüzde bohçalama ama Japonlara göre Furoshiki ; amaç ikisinde de aynı. Paket yaparken kumaş kullanmak, bunu olabildiğince şık, düzenli şekilde yapmak.

Ben paylaşımlarımı yaparken hep Furoshiki’den örnek veriyordum çünkü bohçanın hediye verirken kullanıldığını hiç görmemiştim. Gelin bohçasının bile artık bavulla yapıldığı bu dönemde bohça kavramını da tekrar güncel hale getirmemiz lazım galiba: )

Yeni yıl öncesinde bir örnek paylaştım, bu sistemin güzelliği eldeki kumaşları değerlendirmek aynı zamanda. Mesela parça kumaş ya da kullanmadığınız bir fuları kullanabilirsiniz. Ya da çok sevdiğiniz bir kumaş alıp hediyeyle beraber bunu da hediye etmiş olabilirsiniz.

Bohçalamak tek çeşit ama Furoshiki usulü kaplama elinizdeki malzemenin boyutuna ve şekline göre değişiklik gösterebiliyor, mesela bir kitapla bir şişeyi kaplamak için farklı yerleşmiş yöntemler var.

Peki sizde hediye paketini bohçalama fikri ne duygular uyandırdı, biraz da ona bakalım mı?

Öncelikle bohça adetini hala yaşatanlar vardı. Mesela bir takipçi bize damat, gelin bohçaları geleneğini hatırlattı. “Düğünlerden önce ve sonra kız tarafı ya da erkek tarafı birbirlerine hediye hazırlarlar. Bu hediyeleri ipek, beyaz hatta işlemeli bohçalara sarıp kırmızı kurdele ile süslerler. Bohça bezleri saklanır ve bir kere daha kullanılmak üzere kaldırılır. Eskiden beri devam eden bu adet hala devam ediyor” üstelik bakın kendisi de bu yöntemi canlı tutuyormuş: “Bana da bu şekilde hediye götürmek daha hoş ve zarif geliyor. Geçenlerde abimin bir bebeği daha oldu. Bu şekilde bohça yaparak götürdüm. Kağıt bir paketten daha zarif oldu hem de atık oluşmadı”.

Bursa’da bohçaya bohça "dürü" deniyormuş. “Kahvemtermosta”ya atıfla #hediyembohçada “ fikrini öne sürdü mesela bu paylaşımı yapan takipçi: )

Bir güzel örnek de Eskişehir'den geldi. Kendi düğününde de yapan takipçimiz yine bebek hediyesini bohça yaparak götürmüş.

Bizim takipçiler çok maharetli, bakın başka bir tanesi ne yapmış: “Ben de doğumda odaları süslediğim tülleri bir kutuya kaldırdım, onları kesip kesip kullanıyorum hala özellikle hayal tülü çok severim hediyeyi ona sarıp farklı renkten de ince kesip onunla bağlıyorum bazen şeker paketi gibi iki yandan bazen isteme çikolatası gibi tepeden el emeği ile yapılmış paket içinde ne olursa olsun kıymet kokmaz mı zaten” .

Bir tül paylaşımı daha gelsin mi: ”Perdeciden aldığım artık tüller, ütülerken yaktığım ipek gömleğim, eski başörtülerim gibi şık kumaşları kullanarak irili ufaklı keseler diktim. Hediyelerimi bunların içine koyuyorum.” Belki hazırlığı biraz sürmüştür ama harika bir yöntem.

Bu konudaki en enteresan fikir yastık kılıfı ve kurdele ile geldi. Yastık kılıfı keseye benzediği için bu güzel fikir için de teşekkür ediyorum.

Kumaş elimizde yoksa tabii ki dergi kağıdı, gazete kağıdı, kese kağıdı ile de sarabiliriz, bir takipçimiz bunun daha da nizami, düzenli duracağını söyledi. Haklı da bence. Yine onun yorumundan alıntılıyorum; “Üzerine bahçeden, doğadan topladığımız dal, yaprak, fındık kabuğu, mini kozalak vs süsleme yapılabilir. Hatta gazete kağıdından şekil vererek ve üzerine boyama yaparak süsleyebiliriz.” Vallahi şahane de olur bence de.

Bu fikirler bir dahaki hediye paketlemenizde size fikir olsun .




Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page