Kıyafetlerinizi Ne Sıklıkla Yıkıyorsunuz?
- Hale Acun Aydın
- 8 Haz
- 2 dakikada okunur
Üzerinizdeki kıyafeti bir kere giydiniz ve hemen makineye mi attınız?Yoksa “bir kere daha giyerim” deyip askıya mı astınız?Bu sorunun net bir cevabı olmayabilir ama şunu söyleyebilirim: Büyük ihtimalle Stella McCartney kıyafetlerini sizden daha seyrek yıkıyordur.

Stella McCartney’i tanıyor olabilirsiniz: Ünlü İngiliz moda tasarımcısı ve Beatles’ın efsanevi ismi Paul McCartney’in kızı. Tasarımcılığının yanı sıra sürdürülebilirlik savunuculuğuyla da tanınan McCartney, kıyafet temizliği konusunda çarpıcı bir yaklaşım sunuyor. “Kişiye özel dikilen bir takımın ilk kuralı onu temizlememektir. Kirlenmesine izin verirsiniz, toz kurur ve sonra fırçalarsınız.” diyor (Kaynak: The Guardian).
Evet, bu kulağa biraz uçuk gelebilir. Benim hiç üzerime dikilen bir takımım olmadı ama annem terzi olduğu için özel dikilmiş birçok kıyafetim oldu. Onları da gayet normal yıkıyoruz :) Ama mesele burada takımdan çok, alışkanlıklarımızı sorgulamak.
Gereğinden Fazla Mı Yıkıyoruz?
Pandemiyle birlikte çoğumuz eve gelir gelmez üzerimizdekileri çıkarıp makineye atmayı alışkanlık haline getirdik. Ancak günlük hayatın normale döndüğü şu dönemde, hala her giydiğimizi yıkamak zorunda mıyız?
Çünkü çamaşır makineleri, evdeki su tüketiminin %17’sinden sorumlu. Ayrıca bir kıyafetin üretimden son kullanıma kadar olan ömrü boyunca neden olduğu karbon ayak izinin %25’i yalnızca temizlenmesinden kaynaklanıyor.Yani bir tişörtün çevreye etkisinin dörtte biri sadece “temiz kalması” için oluşuyor.
Makine üreticisi AEG’nin araştırmasına göre, yıkadığımız kıyafetlerin %90’ı aslında tam anlamıyla kirli değil.
Daha Az Yıkamak İçin Ne Yapabiliriz?
Kıyafeti çıkarır çıkarmaz hemen kirli sepete atmak yerine, önce havalandırmayı deneyin.
Kendi hijyeninize dikkat edin, böylece kıyafetler de daha uzun süre temiz kalır.
“Gerçekten yıkamak gerekli mi?” sorusunu alışkanlık haline getirin.
Böylece hem su tasarrufu sağlarsınız, hem de kıyafetlerinizin ömrünü uzatmış olursunuz.
Az Yıkanmak Üzere Tasarlanan Kıyafetler de Var
Bazı markalar, sürdürülebilirliğe yepyeni bir bakış açısı getirerek daha az yıkanması gereken kıyafetler üretiyor:
Unbound Merino: Merinos yünü sayesinde haftalarca yıkanmadan giyilebilen ürünler sunuyor.
Pangaia: Nane yağı içeren tshirtleri sayesinde günlerce taze kalıyor. Marka, bu sayede her tshirtün kullanım ömrü boyunca yaklaşık 3.000 litre su tasarrufu sağladığını belirtiyor.
Bu yazıyı bir suçluluk yazısı olarak değil, bir farkındalık yazısı olarak düşünün.Her gün yıkadığınız kıyafetler gerçekten kirli mi?Yoksa bu sadece otomatikleşmiş bir alışkanlık mı?
Sürdürülebilirlik, sadece alışveriş alışkanlıklarımızla değil, evdeki rutinlerle de mümkün.Üzerinize düşen sadece bir soru sormak:
“Bu kıyafet gerçekten yıkanmaya ihtiyaç duyuyor mu?”
Siz nasıl yapıyorsunuz? Kıyafetleri her giyişte yıkıyor musunuz, yoksa havalandırıp tekrar giydiğiniz oluyor mu?
Comments