top of page
  • Yazarın fotoğrafıHale Acun Aydın

OKU: Minimalizm hakkında ne okumalı?

Güncelleme tarihi: 16 Eki 2021

Minimalizme yeni başlayanlar için 10 tane birbirinden güzel kitap önerisine hazır mısınız?



Bugün size daha önce fiziki olarak okuduğum veya telefondan okuduğum 10 tane çok güzel kitap önerisinde bulunacağım.

Yazıya geçmeden önce ben okumaktan çok dinlemek ya da izlemeyi tercih ederim derseniz videonun da linkini bırakayım buraya:



Kitapların hepsi minimalizm üzerine. Hepsini tek tek okudum. Hepsi ile ilgili notlarım var. Amacım size kitap özeti yapmak değil. En güzeli sizin kendiniz okuyup o kitaptan alacaklarınızı almanız ama hangi kitabı niye okumalısınız onlardan bahsetmek istiyorum.


Kitapları sıralarken en çok beğendiğim ya da en az beğendiğim gibi değil o kitabın yazarıyla ya da yazarlarıyla ne zaman tanıştım, ne zaman hayatıma girdiler, ne zaman onlardan haberdar oldum gibi bir sıralamayla gittim.


Şimdi öncelikle daha önce de bahsettiğim gibi ben minimalizme ilk başladığımda Leo Babauta-Zen Habits, The Minimalists gibi yazarlarla başlamıştım. Bu 10 kitaplık listede yer almayan 2 tane yazar var aslında.


Birtanesi Leo Babauta, bir tanesi de Joshua Becker. İkisi de yine The Minimalists ile aynı zamanda yazı yazmaya başlayan, paylaşımlar yapan yazarlar. Leo Babauta'yı ben daha kitap olarak bitirmedim. Bir tane kitabına başladım ama bitmedi. Joshua Becker'in de bir tane kitabına başladım yarıda kaldı araya başka kitaplar girdi. Sadece içeriği hakkında okudum, yazısı şöyledir falan diye size bilgi veremiyorum.


İkisi de henüz Türkçeye çevrilmediler. İngilizce olarak bildiğim kadarıyla Amazon'dan veya diğer e-kitap uygulamalarından bulabilirsiniz.


O zaman The Minimalist ile başlıyoruz dediğim gibi.İki tane kitapları var. İlk çıkan kitapları: ''Anlamlı Bir Yaşam'' Daha sonra da ikinci önereceğim ''Geriye Kalan Her Şey''i çıkardılar. Bana kalırsa önce ''Geriye Kalan Her Şey''i okuyup sonra da ''Anlamlı Bir Yaşam''ı okumak daha anlamlı olacak.


''Geriye Kalan Her Şey'' aslında onların birebir minimalizm hikayesi. Nereden çıktılar yola, neden başladılar, onların bloglarında da sık sık bahsettikleri çok prestijli işlerde, çok iyi kazanan işlerde çalışırken işlerinden ayrılıp bambaşka yollara gitmelerinin çok daha detaylı, sizin böyle ruhunuza dokunan hikayesini okuyorsunuz ama yine bir hikaye size birebir şunu yap, bunu yap, böyle olur diye anlatmıyor. ama çok güzel tüyolar veriyor.

Benim de ara ara bahsettiğim işte taşınma partisi, fotoğraf tarama partisi gibi konseptler bu kitabın içinde çok detaylı şekilde yer alıyorlar. ''Anlamlı Bir Yaşam'' ise yine nasıl bir minimalist olunur ya da evinizi nasıl sadeleştirebilirsiniz değil de bir adım ilerisinde neler yapmalısınız, hayattaki tutkunuz ne, hayattaki ilişkilere bakış açınız ne olmalı, kendinize duyduğunuz, kendinize gösterdiğiniz aslında sevgi saygı, vücudunuza iyi bakmak, iyi beslenmek, spor yapmak gibi konulara değiniyorlar. Yani sizi sadece minimalist bir ev kurmayı değil hayatınızı minimalist bir şekle getirmeyi öneriyorlar.

İki tane kitaplarını da öneririm. Eksik Parça Yayınları'ndan çıkmış. İki kitabın da çevirisi çok güzel. Çevirmeni: Hülya Key. Hülya Hanım elinize sağlık, gerçekten çok güzel akıyor kitap.

Burada olmayan ama okuduğum diğer bir kitap da yine aslında ilk defa bloglarla tanıştığım Francine Jay missminimalist.com'um sahibi. Eskiden sıklıkla paylaşımlar yapıyordu sitesinde bildiğim kadarıyla artık aktif değil. Yine de bildiklerini kitabına dökmüş. Hatta bu videoyu yayınladığım sırada geçen hafta ''Lightly'' isimli sanırım hafifçe diye çevirebileceğimiz kitabı da çıktı. Onun kitabı, ben sitedeki yazılarını çok beğensem de bana çok çekici gelmedi ama faydalı bilgiler var.


Yine size aslında evinizi oda oda nasıl sadeleştirebileceğinizi, mantık çerçevesinde anlatıyor. Bu tarz nasıl sadeleşebilirim diyen kitaplar arasında iyi bir kitap ama ne bileyim belki çevirisi belki yazı dili beni o kadar çekmedi.


Hepsini okuyacağım derseniz ona da bir şans verin. En azından sitesine bakın ya da Instagram hesabına da baktığınızda çok güzel fotoğraflar var, ilham verici. Tavsiye ediyorum.

3. kitabımızdan sonra 4 ve 5. kitaplarımız Marie Kondo'lar. Evet.... Birinci kitabı ''Derle, Topla, Rahatla''. İkincisi de ''At, Kurtul, Ferahla'' . Aslında bu kitapların orijinal isimlerini söyleyeceğim size:


Derle,Topla,Rahatla'nın asıl adı ''The Life-Changing Magic of Tidying Up''Yani evinizi derleyip toplamanın hayatı değiştiren sihri


At, Kurtul, Ferahla ise ''Spark Joy: An Illustrated Master Class on the Art of Organizing and Tidying Up''


Yani toplamanın ve evi derleyip toplamanın aslında Çizimlerle daha iyi bir üst sınıf anlatımı denebilir. İlk kitap temelleri anlatıyor. ''At, Kurtul, Ferahla'' da biraz daha detayına iniyor diyebiliriz. Ama ben bunların isimlerinden muzdaribim. ''Derle, Topla, Rahatla'' tamam ama ''At, Kurtul, Ferahla'' ben atmak kelimesini hiç sevmediğim için isim olarak beni birazcık rahatsız ediyor.


Aslında ana başlığın altında daha gerçekçi isimleri var. ''Japon toplama ve düzenleme sanatı'' Derle, Topla, Rahatla için. ''Japon toplama ve düzenleme sanatı ustalık dersleri'' de At, Kurtul, Ferahla için. Bana sorarsanız kitapları genişleterek tekrar basıyorlar ya genişletilmiş baskı diye bunu (At Kurtul Ferahla’yı) öyle çıkartsalar çok daha faydalı olurdu diye düşünüyorum. Çünkü temelde aynı şeyi anlatıyorlar.


Marie Kondo çok küçük yaşlardan itibaren temizliğe merak salan biri. Zaten bunu onun Netflix şovunu yorumladığım videoda anlatmıştım. Kendi de çok bol bol bahsediyor. Hep çok meraklı olmuş. Dolayısıyla yıllarca evini toplaya... onun birinci amacı toplamak olmuş temizlikten yola çıkmıştı veya etrafı toplamaktan en doğru şeyi evinizi sizi mutlu edecek eşyalarla donatmak olduğunda karar kılmış.


Yani hep aslında kitabında diyor ki: ''Ne attığınız değil, neyi tuttuğunuz önemli.'' diyor. O yüzden bunu dediği bir kitabın adının ''At, Kurtul, Ferahla'' olmasını ben çok doğru bulmuyorum. Neyse, dediğim gibi temelde 2 kitap birbirinin aynı şeyleri anlatıyor. Burada da ya da alan alan, kategori kategori gidiyor oda oda gitmiyor yanlış oldu.


Marie Kondo'nun beşli sistemi var : Kıyafetler, kitaplar, kağıtlar, komono (ıvır zıvır) ve duygusal eşyalar diye.


Bu da onu anlatıyor. Burada daha fazla. İkinci kitapta biraz daha doğal olarak kitap 8 milyon satan bir kitaptan gelen soruları güzel bir şekilde cevaplamış. Marie Kondo çok tatlı şeker bir insan. Eğer onun böyle bir iki anlatımına, videosuna denk geldiyseniz onun o samimi tarzı hoşunuza gidiyorsa bu kitapları da seveceğinizi düşünüyorum. Sonuçta kendi sistemini yaratmış ve bu konuda danışmanlıklar vermeye başlamış, okul açmış, danışmanlar yetiştirmeye başlamış. O anlamda zaten değerli bir insan. Onun da felsefesini anlamak adına okunabilir.


Birini okuyayım diyorsanız ''At, Kurtul, Ferahla'' yı okusanız bence işinizi görecektir.

Gelelim ''Sade'' kitabına.. ''Sade'' kitabı bende vardı. Bu arada Francine'nin de kitabı bende vardı. Bana eski şirketimdeki sevgili yöneticim almıştı “sen bu konu ile ilgileniyorsun” diye. Haberim yoktu kitabının olduğundan.mSonra ben bir arkadaşıma verdim, o da başka arkadaşına verdi.


''Sade''yi de alıp, okuyup bizim otelde bırakmıştım. Otelde gelenler hani göz atsınlar diye böyle çok hoşuma gitmişti.m''Sade''nin yazarları Begüm Başoğlu ve Ege Erim. Ege Erim'i ''Japon Kedi'' olarak da zaten videolarımdan hatırlayacaksınız. Onlar da çok güzel adı üstünde sade bir kaynak hazırlamışlar. Gerçekten hayatınızın her alanında size önerilerde bulunmuşlar. Gardırobunuz ile ilgili ipuçları vermişler. Spor yapmakla ilgili vermişler. Her şeyle ilgili, hayatla ilgili minik minik ipuçları bulabileceğiniz; böyle rehber niteliğinde bir kitap o da.

Bence alanında güzel, çok konuyu felsefesine inmeden, daha pratik anlamda anlatan bir kitap.


Gelelim Instagram'da @sadeevim olarak bildiğimiz Rabia Sakartepe'nin çıkardığı ''Sade Yaşam için Küçük Bir Adım'' kitabına. Rabia bir edebiyat öğretmeni yanlış değilim umuyorum ki, dolayısıyla okumayı çok seviyor, bol bol okuduğunu da zaten paylaşıyor. O yüzden aslında çok güzel referanslar verdiği bir kitap. Onun da iyi bir okuyucu, araştırmacı olduğunu kitabından anlıyorsunuz.


'Neden alışveriş yapıyoruzdan giriyor, hangi boşluğu dolduruyoruz, nasıl bilinçliye giderizden hopp bağlanıyor kaizene. Kaizen de biliyorsunuz bir Japon felsefesi. Kaizeni daha önce iş ile ilgili konularda duymuş olabilirsiniz. Rabia onu almış, çok güzel bir şekilde sadeleşmeye yedirmiş, aşamalandırmış. Marie Kondo eşyaları kategorilerken Rabia eylemleri kategorilemiş. Bence çok güzel, çok yalın bir anlatımı var. Rabia'nın zaten ben normalde Instagram hesabını da çok beğeniyorum. O yüzden bu da tavsiye edebileceğim, Türk yazar okumak istiyorum derseniz özellikle (-ki bu bence bu da önemli) bizi biz daha iyi anlatıyoruz bence. Çünkü bizim alışkanlıklarımızı biliyoruz. Marie Kondo'nun şovunu anlatırken de demiştim. “Yani biz Amerika' da yaşamıyoruz. Evlerimizin, mutlaka vardır öyle evi olan ama apartman dairelerinde yaşıyoruz. Öyle bir depo alanlarımız yok, işte garajımız yok.

Yine Marie Kondo' dan örnek vermek gerekirse Marie Kondo, mutfak eşyalarını 'komono' altında yani ıvır zıvır altında niteliyor. Bizim içinse mutfak çok önemlidir Türk kültüründe. Rabia'nın o yüzden kitabını da öneriyorum sizlere .


Gelelim benim Paloma Yayınları'nın yollaması ile öğrendiğim Regina Wong'un ''Hayata Yer Aç'' adlı kitabı oldu. Daha önce açıkçası yazarı da duymamıştım, kitabının da çıktığını bilmiyordum. İsmi çok güzel bir kere ''Hayata Yer Aç'' Kitabın içinde Hem sadeleşme ipuçları var hem de yine The Minimalist'in kitabında olduğu gibi olayı sadeleştirdikten sonra bir adım ileriye götürüyor. İşin biraz felsefesine, hayatla ilgili ipuçları giriyor. Ben çok keyif aldım okurken. Hızlı okunuyor, kolay okunuyor. Zaten önerdiğim bu konudaki kitapların hepsi belki de konuları gereği gerçekten sade bir dille yazılmış, konuyu net bir şekilde aktaran, akan kitaplar. 'Bir Sadeleşme Rehberi' diyor başlığında Benim gerçekten çok sempati duyarak okuduğum . Çok güzel önerilerle dolu bir kitap. Seveceğinize inanıyorum. Tek kitap olsaydı bunu okuyun gibi çok iddialı olur ama bu konuda okuyacağım iki üç kitap olsun diyorsanız birinin bu olmasını gönül rahatlığıyla önerebilirim.


Son önereceğim iki kitap ise benim Amazon'dan alıp Kindle uygulamasına yani e-kitap okuma uygulamasına indirdiğim kitaplardı. Ben okuduğum sırada çevirileri yoktu. Şu anda bir tanesi çevrildi. O da şimdi bahsedeceğim: ''Alışveriş Yapmadığım Yıl'' kitabı. ''Alışveriş Yapmadığım Yıl'' kitabı beni okur okumaz çok etkilemiş ve Instagram'da da o zaman daha çevrilmedi ama mutlaka İngilizcesini de olsa okuyun diye önerdiğim bir kitaptı. Çeşitli bağımlılıkları olan bir kadının ki bunların arasında alkol de var, sağlıksız yemek yemek de var, alışverişte var. Teker teker bu bağımlılıkları ile başa çıkmasının kitabı. Çok ilham verici bir kitap.


Daha önce alkolü bırakmış ve daha sonra nasıl bir alışverişkolik olduğunu farketmiş ve bu konuda bir adım atmaya karar vererek bir yıl boyunca hiç bir şey almama yolunda deneyimlerini ay ay anlatmış. Bir tane alıntı yapacağım kitaptan diğerleri sadeleşme üzerine ipuçları veya felsefesi.


Bu bir önceki adım, almama üzerine. Çok güzel bir nokta var diyor ki: ''Ben kendimi alışverişkolik olarak düşünmüyordum. Çünkü alışverişkolik diyince aklıma işte elinde koca koca torbalarla, üzerinde marka isimlerin olduğu torbalarla gezen kadınlar aklıma gelirdi. Oysa farkettim ki ben de bir alışverişkoliğim.” Alışverişkolik olmak için illa büyük meblalar bir kerede çok büyük markalardan alışveriş yapmak gerekmiyor. Bilinçsiz yapılan, can sıkıntısını gidermek için yapılan, öylesine yapılan indirimde diye alınan şeyler de sizi alışverişkolik yapabiliyor. Dönüp kendinize bakmak gerekiyor.'' diyor. Ay ay tecrübelerini anlattığı bu kitap size de ilham verecek diye düşünüyorum. Onu da okunacaklar listenize ekleyebilirsiniz.


10. yani son kitap ise ''What your clutter is telling you?''. ''Dağınıklığınız Size Ne Anlatıyor? '' Bu, işe daha farklı bir yerden bakan bir kitap. Biraz daha işin enerji boyutundan bakıyor. Acaba ne yapıyorsunuz, neler var hayatınızda ki bu kadar şeyi biriktiriyorsunuz, evinizde depoluyorsunuz ve bunları kaldırdığınızda altından hangi duygular çıkacak gibi bence konunun bu taraflarını, enerji boyutlarını evdeki çok eşyanın evdeki enerjiyi tıkadığını gibi bunlara inanıyorsanız bu kitapta sizin ilgilinizi çekebilir diye düşünüyorum. Sadece sadeleşme ipuçlarının olmadığı olaya başka bir yerden bakan bir kitabı da bu nedenle size önermek istedim.


Videonun başında söylediğim gibi henüz okumasam da yazılarından yola çıkarak Joshua Becker ve Leo Babauta'yı da size öneriyorum. Bunlar da bonus olarak not alınsın.

Bir de size şundan bahsetmek istiyorum. Biliyorsunuz sitede bir forum bölümü var. Mesela ben şu ''At,Kurtul, Ferahla'' yı forumdan başka bir arkadaştan aldım ve okuduktan sonra başka sıradaki bir kişiye yolladım. Eğer bu tarz kitap değiş tokuşlarından hoşlanıyorsanız bu sitedeki forum bölümüne de bir bakmanızı öneririm. Gerçekten çok güzel paylaşımlar oluyor daha sonra ben onları Instagram hesabımda da bana yollarlarsa işte kitabını alan ya da kitabını yollayan paylaşıyorum çok güzel motivasyon oluyor.


Umarım kitap önerilerini beğenmişsinizdir.


Bu kitapları liste olarak da bırakıyorum. Okudukça bu listeden işaretlersiniz belki.


Listeyi Galeri altındaki Listeler sayfasından indirebilirsiniz.


Şu anda Türkiye'de bulabileceklerinizi burada topladım, kitap listesi için: buraya tıkla

2.004 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page