top of page
  • Yazarın fotoğrafıHale Acun Aydın

(Özellikle Kredi Kartı) Borçlarınızı Kapamak için Öneriler

Güncelleme tarihi: 13 Ara 2022

Daha önce Minimalizm bütçenizi nasıl kurtarır başlıklı yazıda minimalist hayat tarzının finansal olarak faydalarını görmüştük. Bu yazıda ise yine zenhabit.net sitesinde yayınlanan borçlarınızdan kurtulma yollarına bakacağız.



  1. Borca girmemeye çalışın. Ev ya da araba kredisi dışında borçlanmayın; tüm ödemelerini nakit olarak yapın.

  2. Basit matematiği unutmayın: Aylık harcamalarınız aylık kazancınızı geçmesin.

  3. Borcunuzu kapamayı başardığınızda, elinize geçen paranın bir kısmını birikim için önden ayırmayı unutmayın.

  4. Borçlarınızın her zaman bir dökümünü tutun, böylece kime ne kadar ödemeniz gerektiğini hep bilirsiniz. Aylık rutin ödemeleriniz ve faizlerle beraber borçlarınızı bir excelde tutabilirsiniz. Her ay ödeme yaptıkça tablonuzu güncelleyin, azalan borç miktarını görmek sizi motive edecektir.

  5. Sadece bir adet kredi kartı kullanın; onun da limitinin düşük olmasına dikkat edin; kredi kartı limitinizin aylık gelirinizin %25'ini geçmemesine dikkat edin.

  6. Bir acil durum fonu oluşturun. Ekstra bir kazancınız olduğunda bunu acil durum fonu oluşturmakta kullanın. Beklemedik ödemeler çıktığında yardımcı olacaktır.

  7. Eğer mümkünse hiç kredi kartı kullanmayın ve hepsini kesin. Nasıl derseniz Seda'nın kartsız yaşam hikayesine göz atın.

  8. Kredinizi yeniden yapılandırmak için bir uzmanla görüşün, böylece bir ödeme planı çıkarabilir ya da var olan planınızın ne kadar işler olduğunu beraber değerlendirebilirsiniz.

  9. Bu aylık ödemelerinizi ertelemek için kredi kullanmayı bırakın. Daha fazla borca girmeyin.

  10. Elinizde fazla para olduğunda aylık borç/ kredi ödemenizi gereğinden fazla yapmayın — Rutin ödemeleriniz, günlük hayatınız için de kenara para ayırın.

  11. Dışarda yemek yemeyin. Gerçekten özel durumlar dışında evde yemek hazırlayın.

  12. Eğlenmek için, arkadaşlarınızla evde vakit geçirmenin farklı, yaratıcı yollarını bulun.

  13. Kredi kartı ekstrenizi acil durum fonunuzdan ödemeyin. Bu durumlarda acil durum fonunuz yokmuş gibi davranın. O fon gerçekten acil durumlar için, bunu unutmayın.

  14. Gelecekte oluşabilecek ödemeleri not alın ve buna göre kendinizi hazırlayın.(aylık ödemediğiniz ama yılda belirli zamanlarda ödemeniz gereken vergiler gibi)

  15. Bir bütçe yapın – tam olarak gelir-giderlerinizi masaya yatırın.

  16. Borçlarınızı öderken küçükten başlayın – Küçükten büyüğe mantığını takip edin.

  17. Eğer evliyseniz ya da biriyle beraber yaşıyorsanız ikinizin de durumdan haberdar olduğunuzdan emin olun.

  18. Harcama eğilimlerinizin farkına varın  ven bu kalemlerde bazı limitler koyun. İhtiyacınız olmadığı halde alışveriş yapmak gibi .

  19. Vazgeçmeden denemeye devam edin. Kendinize bir hedef koyun ve hedefinizi belli sürelerde revize edin. Denediğiniz yöntem işe yaramadıysa vazgeçmek yerine alternatif olarak neler yapabileceğinize bakın.

  20. Harcamayı bırakın! Eğer gerçekten bu konuda kararlıysanız finansal anlamda bir diyete girmeniz gerektiğini anlamalısınız. 20.000TL'lik patlamış bir kredi kartınız varken o yeni iPhone'un sorunu çözmeyeceğini bilmelisiniz.

  21. Kendinizi takdir edin. Attığınız olumlu adımlarda bunun keyfini çıkarın, ama kendinizi şımartmak adına anlamsız harcamalara girişmeyin.

  22. Kendinizi değiştirin. Borçlanmaya nelerin neden olduğunun bir listesini çıkarın.

  23. Gerçekçi olun. İki yıldır gün be gün arttırdığınız borcun 2 ayda kapanmayacağını kabullenin.

  24. Eleyin. Nelerden vazgeçebileceğinizi tartın; kablolu ya da ödemeli kanallar; 2. televizyon, araba... Bunların hangilerinin gerçekten gerekli olduğunu ve hangileri olmadan devam edebileceğinizi (en azından bir süre) belirleyin.

  25. Yeni alacağınız şeyler için borç almayın – Bu sadece sizi daha fazla borca sokacaktır. Eğer alacak paranız yoksa o şeye gerçekten ihtiyacınız yok demektir.

  26. Yeni bir şey alırken onun için nakit para biriktirin. Alacak parayı biriktirip onu nakit parayla almaya gideceğiniz zaman belki de ona aslında gerçekten ihtiyacınız olmadığını fark edeceksiniz. .

  27. Yazılımlardan, telefon uygulamalarından destek alın. Harcamalarınızı takip edebileceğiniz programlardan yararlanın.

  28. Tasarruflarınızı maaş zammınıza göre revize edin.

  29. Televizyonunuzu kapayın, sizi satınalma kararına götürecek reklamlardan, dergilerden bir süre uzak durun.

  30. Para hakkındaki görüşünüzü değiştirin.. Saat başı kazancınızı hesaplayın ve bir şey alırken onun ücretini sizin çalışma saatiniz üzerinden hesaplayın. Yeni bir cüzdan alacakken onun parasını ödemek için kaç saat çalışmanız gerektiğini hesaplayın.

  31. Farkındalığınızı arttırın. Neden para harcıyorsunuz; sosyal statünüz gereği mi, anne-babalık gerekliliklerinden mi yoksa komşunuzla aynı seviyede olabilmek için mi? Harcamalarınızın arkasındaki motivasyonu bulun.

  32. Kredi kartlarınızı öderken mutlaka asgari ödeme limitinden fazlasını ödeyin.

  33. Borcunuza değil kazancınıza odaklanın.

  34. Bilgilenin. Finans hakkında biraz okuma yapın.

  35. Hala kredi kartıyla ödeme yapmakta kararlıysanız onun bulunduğu göze "buna gerçekten ihtiyacım var mı?" yazılı bir post-it koyun.

  36. Borçsuz olmanın size özgürlük getireceğinin farkına varın.

  37. Öğretin: Her şey bir yana çocuklarınıza bu konuda bilgi verin, verin ki aynı hatalı yollardan geçmesinler.

Bunları okumak güzel de asıl biri bize güzel güzel anlatsa diyorsanız buyrun şu videoya




556 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page